HORIA ROCA #73

HORIA ROCA #73 – Pilot  – Urmează-ţi visul!

 

Totul a început acum 6 ani …

 Fiind în AFI COTROCENI, la o petrecere privată, Horia dă cu nasul, în parcarea complexului comercial, de minicircuitul de karting indoor. “Vreau să încerc şi eu”….au fost primele cuvinte, după vreo 10 minute de privit…..”am voie?

Şi da, a fost dragoste la prima vedere! Mirosul de benzină arsă, zgomotul motoarelor turate l-au făcut să se îndrăgostească iremediabil de noua descoperire…..karturile de agrement. Ȋn următoarele zile şi săptămȃni a fost prezent la pistă ori de cȃte ori a avut posibilitatea.

 

Primii paşi …

De aici pȃnă la pista mare de karting şi kartul de competiţie nu a mai fost decȃt un pas. Drumul a fost deschis de proprietarul pistei din AFI şi din Tunari, Victor Nemeş. Victor l-a remarcat şi l-a invitat la o sesiune de teste, împreună cu echipa de antrenori.

Rezultatele testelor au fost bune, iar lucrurile au continuat în mod firesc, Horia fiind înscris la cursul de pilotaj sportiv necesar obţinerii licenţei de la Federaţia Romȃnă de Automobilism Sportiv – FRAS.

A fost apoi cooptat în cadrul echipei (AmcKart Racing Team), iar vara ce a urmat a fost dedicată în totalitate kartingului (4 antrenamente pe săptămȃnă şi deplasări cu echipa pentru familiarizarea cu celelalte piste de karting din ţară).

Ȋn toamnă, echipa îl aruncă în luptă la ultima etapă a sezonului de karting desfăşurat sub egida FRAS. Obiectivul propus de managerul echipei a fost îndeplinit cu succes, Horia reuşind să încheie prima cursa fără abandon.

 

De la amator la profesionist…

De aici, povestea devine una serioasă, Horia reuşind în ultimii ani să-şi treacă în palmares un titlu de Vicecampion Naţional şi unul de Campion Naţional la clasa MINI,  precum şi un titlu de Vicecampion Naţional la clasa KF JUNIOR în sezonul 2017.

Ȋncepȃnd cu sezonul 2018, HORIA ROCA a făcut pasul către clasa regina a kartingului, clasa KZ.

Kartul de clasă KZ l-a fascinat încă de la primul test, pe circuitul de la Braşov. Motorul de 125 cc, cutia secvenţială cu 6 trepte de viteză şi cei 50 CP distribuiţi la o masă de 175 kg fac această “fiară pe roţi” să accelereze de la 0 la 100 km/h în numai 2,8 secunde, cu un top speed de 140km/h.

Debutul la această clasă l-a avut, însă, în anul 2017, la ultima etapă a sezonului regulat de karting desfăşurat sub egida FRAS. Pornit în cursă fără presiunea unui obiectiv, cu o licenţă One Event acordată prin amabilitatea oficialilor FRAS, la nici 13 ani, Horia se urcă la bordul monopostului şi devine, brusc, revelaţia etapei, ocupȃnd în calificări un halucinant loc 3, în compania unor sportivi cu vechime şi experienţă la această clasă.

Vȃrsta fragedă şi dorinţa prea mare de victorie, l-au făcut ca, în manşa finală, să comita o eroare de pilotaj ce l-a costat podiumul în cursa de debut. A terminat pe locul 4, un loc onorant pentru un debutant, obţinut într-o companie selectă.

La 13 ani şi 8 luni, HORIA ROCA a devenit  cel mai tȃnăr pilot licenţiat KZ din istoria Federaţiei Romȃne de Automobilism Sportiv – FRAS, precum si cel mai tanar pilot CAMPION NATIONAL al clasei regina KZ in anul 2018.

Pin It on Pinterest